Werkprogramma

Hoe vind ik informatie over relevante normalisatietrajecten?

Normgebruikers willen graag op de hoogte willen blijven van relevante ontwikkelingen rondom de normen waar zij mee werken. Hoe zouden wij dat kunnen doen?

In deze casus nemen we het onderwerp 'cybersecurity' en de publicatie 'EN IEC 62859' als voorbeeld. Met hulp van een zoekmachine gaan we zoeken naar relevante normalisatietrajecten op Europees en internationaal niveau. Probeer het prototype uit en laat ons via de korte enquĂȘte weten (max 3 min) of wij hiermee uw vragen beantwoorden.

Vragen van gebruikers:

 • Overzicht
  Welke normalisatietrajecten zijn er op nationaal, europees en internationaal niveau? Welke normalisatietrajecten vallen onder een commissie?
 • Status
  In welke status bevindt een normalisatietraject zich?
 • Tijdslijn
  Welke mijlpalen zijn er in het project? Hoe ziet de planning er uit?

Laten we beginnen.

Welke normalisatietrajecten zijn er op het gebied van cybersecurity?

Deze vraag laat zich eenvoudig beantwoorden.

 1. Ga naar https://data.nen.nl/projects.
 2. Typ de zoekopdracht "cybersecurity" in.
 3. Klik op de "Find" button.

De zoekresultaten bevat alle projecten bij ISO, IEC, CEN en CENELEC op het gebied van cybersecurity. Klik op een van de projecten om meer informatie te zien.

Wat is de huidige status van de EN IEC 62859 en hoe ziet het ontwikkelingstraject er uit?

Ook deze vraag laat zich eenvoudig beantwoorden.

 1. Ga naar https://data.nen.nl/projects.
 2. Typ de zoekopdracht "EN IEC 62859" in.
 3. Klik op de "Find" button.
 4. Klik op "EN IEC 62859" in de zoekresultaten

De pagina toont de huidige status en de tijdsplanning van het project. De norm is in 2020 gepubliceerd (status 60.60). De herziening is gepland in 2025 en moet uiterlijk 2027-07-25 af zijn. Behalve stage codes geven wij ook een omschrijving van de stage. Zo staat 45.99 bijvoorbeeld voor "Dispatch of FC draft to CCMC". Meer informatie over deze stage codes vind u in de kennisbank. Denk daarbij bijvoorbeeld aan stages, substages, ingangstermen, andere relevante termen, etc.

Probeer hier het prototype

Nu willen we graag onderzoeken of dit prototype aansluit bij uw wensen. We hopen dat u een paar minuten heeft om het prototype zelf te bekijken en een aantal persoonlijke zoekopdrachten uit te voeren.

zoekmachine normalisatie projecten

(Door op deze afbeelding te klikken opent u het prototype in een nieuw scherm)

Help ons het normalisatieproces te verbeteren

Ons doel is om het normalisatieproces te verbeteren zodat dit meer open, transparant en toegankelijk is. We kunnen uw feedback daarvoor goed gebruiken. Doe mee aan onderstaande survey en help ons hierbij. Het kost maximaal 3 minuten van uw tijd.

Wil je dieper in gesprek over het onderwerp? Neem contact met ons op!

NEN innovatielab 2022