Verwijzingen van hoge kwaliteit

De referentie is de informatie die de lezer nodig heeft bij het identificeren en vinden van gebruikte bronnen. Uitgangspunt bij het vermelden van de gebruikte bronnen is dat verwijzingen nauwkeurig, volledig en consequent moeten worden toegepast. In sommige gevallen kost het gebruikers echter veel tijd om de juiste informatie te achterhalen omdat er in de praktijk op verschillende manieren wordt geciteerd en de verwijzing soms niet specifiek genoeg.

Onderaan deze pagina vragen wij u graag een korte enquête in te vullen van max 5 min.

Vragen: 

  • Hoge kwaliteit
    Hoe kunnen we kwaliteit van de verwijzingen die we aanleggen verbeteren? 
  • Snelheid
    Hoe kunnen we ervoor zorgen dat gebruikers snel de content vinden waarnaar wordt verwezen? 

Naar welk document wordt verwezen

Uit onze analyse van 2009 documenten blijkt dat 66% van de verwijzingen ongedateerd is. Indien er meerdere revisies zijn van het document is het dus aan de gebruiker zelf om te bepalen welke document van toepassing is. Tevens wordt er in de praktijk op verschillende manieren geciteerd, zie onderstaande tabel. Ook hier moet de gebruiker dus de betekenis van de verwijzing interpreteren.

Waar wordt naar verwezen in het document

In bijna alle gevallen wordt er verwezen naar het document. En dat terwijl de gebruiker misschien behoefte aan een meer granulaire verwijzing zodat hij niet zo lang hoeft te zoeken in de standaard. Bijvoorbeeld een verwijzing naar een specifieke sectie of object (figuur, tabel, etc) in een document.

Zou het niet handig zijn als de verwijzing behalve nauwkeurig en granulair ook uniek was en altijd naar de locatie van het document zou leiden, of de juiste plek daarbinnen? En als de gebruiker op een eenvoudige manier een unieke en granulaire verwijzing kon aanleggen.  

Unieke en persistente verwijzingen

Uniform Resource Name (URN) is een naam van een computerstandaard op het World Wide Web. De URN-standaard wordt beschreven in RFC 2141 en bedoeld is om als persistente, locatie-onafhankelijke identifier te dienen. 

data tabel 2

Voorbeelden van verwijzingen en URNs

Met behulp van het onderstaand prototype kan iedereen een correcte, unieke en granulaire verwijzingen opstellen.

Prototype URN genereren

We hebben een prototype otnwikkeld om gemakkelijk een URN te creeren. Klik op de afbeelding hieronder om het prototype in een nieuw tabblad te openen.

data.nen.nl innovatielab onno robert jille

Voorbeeld van het vinden van een bestaande URN

Het voordeel hiervan is ook dat de syntax van URNs kan worden gevalideerd, met andere woorden is de structuur van de URN correct? Met behulp van een zogenaamde URN resolver zou de gebruiker tevens de locatie van de content waar naar verwezen wordt (URL) kunnen vinden. De naam van het document is dus iets anders dan de locatie of locaties. De locatie kan hierdoor veranderen, maar de naam van het document blijft hetzelfde. Als gevolg kan de standaard altijd worden gevonden, ook als de bewaarplaats verandert.

data.nen.nl innovatielab onno robert jille

Zie de documentatie voor meer informatie.

Enquête

Ons doel is om normen doorlopend te verbeteren zodat toepassing ervan eenvoudiger wordt. Daarvoor hebben we uw feedback nodig over termen en definities. Doe mee aan onderstaande survey en help ons hierbij. Het kost maximaal 5 minuten van uw tijd.

Wil je dieper in gesprek over het onderwerp? neem contact met ons op!

NEN innovatielab 2022